Европейският съюз подготвя механизъм, който да позволява спестяванията в гривни на

...
Европейският съюз подготвя механизъм, който да позволява спестяванията в гривни на
Коментари Харесай

Как украинските гривни да се обръщат в евро

Европейският съюз приготвя механизъм, който да разрешава спестяванията в гривни  на търсещите убежище  украинци да се обменят  в евро или в други европейски валути. Мярката ще облекчи ориста на милионите бежанци, влезнали на територията на общността.  

Почти 3.5 млн. бежанци са влезнали в Европейски Съюз от Украйна от началото на съветското навлизане в страната и неналичието на подготвен кеш, с който да заплащат за храна, облекла и заслон, е едно от най-сериозните усложнения. Мнозина пресичат границите с наличните си спестяванията в брой, само че не съумяват да ги обменят във валутите на страните, в които остават.

Европейската комисия разисква с Европейската централна по какъв начин да се конвертира избрана част от кешовите наличия украинска валута в евро, само че схемата ще изисква гаранции от страните членки на блока, че ще покрият евентуалните загуби от валутния курс.  Официални представители на Брюксел настояват, че европейските държавни управления са подготвени да гласоподават нужните покрития, които могат да доближат милиарди евро, само че бързото основаване на сходен механизъм се оказва комплицирано правно и техническо предизвикателство. 

Огромният проблем са гневните съмнения на гривната на валутния пазар, 

който не разрешава конвертирането й.  Той породи откакто Украйна приключи съвсем напълно валутната търговия и замрази формалния валутен курс на националната парична единица на предвоенните нива. Освен това държавното управление наложи мораториум на заплащанията в задгранична валута като се изключи преводите за нужните средства за военни цели

Банки и обменни бюра не желаят да одобряват гривни,  

тъй като нямат никаква визия каква е пазарната им оценка. И в случай че въпреки всичко някой успее да получи валутен курс, той по предписание е с голям рабат от предвоенната стойност или пък върху договорката се постановат забранителни комисионни. За информация, украинската парична единица завърши 23 февруари (ден преди съветската инвазия в Украйна) с фиксинг от 33.83 гривни за един щ. $. 

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард разяснява при започване на седмицата, че  

Европейската централната банка ще търси решение през уикенда,  

което да разреши конвертирането на гривните на търсещите леговище украинци в евро.  Тя обаче признава, че това е " доста комплицирано ", тъй като " са нужни гаранции за обмена и тъй като от време на време правната рамка на Евроблока доближава гранични предели в спешни времена ".

На 21 март ЕЦБ е изпратила предложение до Брюксел с изложение на схемата за конвертиране на гривни в евро като се употребяват европейски гаранции за покриване на риска от валутния курс. Банкерите са решили, че не могат да обменят украински пари в единната европейска валута без държавни гаранции, тъй като това би могло да се дефинира като парично финансиране на държавните управления, което е неразрешено от пакта на блока. 

Голямата паника на ЕЦБ е,

че ще стане притежател на големи количества гривни, които биха могли да се обезценят доста и няма да могат да се обръщат за същото количество евро с Националната банка на Украйна най-малко до момента в който не свърши войната и страната не се стабилизира.  

Европейска комисия би трябвало да сътвори механизъм как страните членки на Общността да финансират гаранциите

тъй като в бюджета на Европейски Съюз няма планувани средства за задачата.

Неформална оценка на вътрешна комисия, която е станала налична до кореспонденти на " Файненшъл таймс ", допуска, че изискваните покрития  ще са сред 1 и 3 милиарда евро или таван от 300 евро за всеки емигрант.

Държавите, които не са членки на еврозоната, също демонстрират интерес към гаранционната скица, тъй като се надяват, че ще се откри съгласуван метод, който да обгръща валутните курсове на съюза. 

Според Националната банка на Украйна доста бежанци са били принудени да одобряват обменни равнища, които лишават преводите от стойност. Централните банкери приканват напускащите страната да оставят парите си на депозит в украински банки и да употребяват карти, с които да теглят пари в брой за артикули отвън Украйна, защото курсовете са доста по-изгодни в сравнение с черния пазар.  

По публични данни на Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации, в периода от 24 февруари до 21 март 10 милиона поданици на Украйна са избягали от регионите на спора, като 6.5 милиона от тях са останали в по-безопасни области на страната.

Най-много бежанци е приела Полша - 2.1 млн., следвана от Молдова - 365 хиляди, Унгария - 312 хиляди, Словакия - 250 хиляди, Румъния - 242 хиляди, Русия - 232 хиляди, Беларус - 3765 души. Отделно, сред 21 и 23 февруари 113 хиляди поданици на регионите Донецк и Луганск са отишли в Русия. 

Особено тежък е 

кешовият проблем на украинците в Полша:  

бежанците, които се пробват да обменят националната си валута в полски пари, получават курс една злота срещу  20 гривни    (бел. ред. - 85.50 гривни за един $ по курса на интернационалните валутни пазари в 12.30 ч. българско време на 23 март). Преди войната една злота в Украйна е струвала около 7 гривни. Полската централна банка разгласи на 21 март, че е подписала съглашение с украинските централни банкери, позволяващо на пълнолетни бежанци да обменят до 10 хиляди гривни на човек " на заоблен формален курс " от 18 март.  

Официален представител на Европейски Съюз не се учудва, че 

Киев е заставен да наложи някои форми на възбрана на експорт на капитали от страната.  

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, се следят всеобщи кешови тегления в доста прилежащи страни, тъй като бежанците теглят пари от банките, а локалните поданици търсят сигурност в твърдите валути. 

Полската централна банка е пресметнала, че количеството на намиращите се послание пари в брой е повишено с 11% поради " невижданите кешови тегления " и през първата седмица след войната е имало съществени проблеми със зареждането на банкоматите. Впоследствие те са били позволени в хода на стабилизирането на отлива на банкноти.   

В Литва тегленията на пари в брой са се удвоили след съветската инвазия и някои банкомати за малко са останали празни. Централните банки на Естония, Латвия, Финландия, Словакия и Унгария също оповестяват за по-интензивно търсене на кеш. 

Най-старият шведски заемодател " Сведбанк ", регистрира, че кешовите тегления са достигнали най-високата си съразмерност от общия кешов оборот за последните три години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР